Extreem weer Hans 🌧️

Het regent een aantal dagen, niet extreem hard maar wel constant. Hier wordt het in het nieuws omschreven als extreem weer genaamd Hans. In Nederland hebben ze het over een storm in Noorwegen, dit omdat het weer een naam gekregen heeft, maar het waait helemaal niet, het is juist windstil.

Over het zuidelijk gedeelte van het land hebben ze te maken met extreem veel neerslag. Er zijn veel overstromingen, caravans worden meegesleurd, wegen worden weggespoeld, mensen moeten geëvacueerd worden, ook hier in de gemeente is het raak. De stroming (waterval) van Trevatn, hier in het naastgelegen dorp, loopt van, zo’n 400 m hoger gelegen naar het Randsfjord, het grote meer waar onze gemeente aan ligt. De mensen die daar naast wonen worden uit voorzorg geëvacueerd. Dat is een hele onderneming, voor de omwonende, de brandweer, het rode kruis, het zorgpersoneel en nog veel meer mensen. Het gaat om zo’n 250 mensen. Ze worden uit voorzorg geëvacueerd omdat ze bij Trevatn de sluis moeten open zetten, dit is in geen 50 jaar gebeurd maar is noodzakelijk omdat ander Trevatn zal overstromen met alle huizen die daar naast gebouwd zijn. Het is super spannend maar we worden via verschillende kanalen op de hoogte gehouden.
Wij zelf hebben weinig hinder van het extreme weer. De tuin staat blank en we hebben een eigen waterval maar verder valt het gelukkig mee.

Na 3 dagen neemt de regen af en keert de rust weer terug. Dan zijn de gevolgen pas goed te zien. Verschillende paden hebben geulen waar het water nog door heen stroomt. Veel materiële schade maar gelukkig geen mensen overleden of gewond. Zelfs de Noren hebben dit nog nooit meegemaakt.

Ook Bert heeft veel last van het weer. Hij komt vast te staan op een punt waar de weg is weggeslagen. Hij kan niet voor of achteruit. Hij krijgt wat contact met de andere chauffeurs en sommige moeten blijven wachten van de baas. Bert mag zelf bepalen wat hij doet. Er zijn steeds meer wagens die omkeren zodat Bert ook kan draaien en na 24 uur besluit hij om te rijden, dat omrijden is dan wel meteen zo’n 300 km, maar ja….rijden is beter dan stil staan. Zo hebben veel mensen met het extreme weer te maken op wat voor manier dan ook.

Gerard heeft met de drone wat filmpjes gemaakt van onze tuin en de waterval in Fall. Ook heeft iemand met een drone over de hele stroom gefilmd.

https://vimeo.com/852972675

Caravan wordt meegesleurd.

Getagd: / / / / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van koekjes.