Syttende Mai – 17 mei

17 mei is DE feestdag in Noorwegen. Ze vieren dan de dag in 1814 dat de grondwet getekend werd. Ze gaan helemaal los. Al weken ervoor zijn ze bezig om de straten te vegen en het afval op te ruimen zodat alles er goed uitziet. Om 7 uur worden we wakker van een vrachtwagen 🚛met een paar speakers erop. Nou ja….een paar?? De muziek is oorverdovend en dat al om 7 uur 🤔. Misschien is dat wel elk jaar zo?? Geen idee, we zullen het volgend jaar weten. Om 8 uur wordt de vlag gehesen, daarna volgt een dienst in de kerk. Daarna is er een optocht van kinderen uitgedost in traditionele kleding (bunads). De (groot)ouders lopen mee met de kinderen. Er is muziek, je ziet heel veel Noorse vlaggen en blije gezichten, zeker omdat het door corona 2 jaar niet heel uitbundig is gevierd. Het weer is prachtig en dat helpt ook nog extra mee aan een geslaagde dag.

Na de middag zijn we uitgenodigd bij Elin, ze hebben met de buurt een feest in hun buurthuis. Iedereen is welkom, het enige wat ze vragen is of je een taart of cake of zo iets wil meebrengen. 👍🍰 Ik bak voor deze gelegenheid een stol met amandelspijs. Het is hartstikke druk en een tafel helemaal vol met eten 😲. We kletsen wat, eten wat en doen mee aan een loterij. Helaas geen prijs 😉. Om 15 uur is het alweer afgelopen want de meeste mensen willen de optocht van auto’s zien.

Rond 17 uur komt langs ons huis een optocht van allerlei soorten auto’s, versierd met muziek en weer heel veel Noorse vlaggen. (helaas geen foto’s hiervan)

We sluiten deze dag af met een BBQ gewoon bij ons thuis met zijn tweeën 🍴.

Getagd: / / / /

4 gedachten over “Syttende Mai – 17 mei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van koekjes.