Trandumskogen

Deze ochtend zijn we naar Trandumskogen geweest.

Trandumskogen in Ullensaker werd een van de eerste Duitse massagraven die in mei 1945 in Noorwegen werden ontdekt. De Duitse beul Oscar Hans was de hoogste officier van het departement dat verantwoordelijk was voor deze executies. In totaal werden hier 173 Noren,Britten en 15 Russen geëxecuteerd. Velen werden door de Duitsers ter dood veroordeeld, maar velen werden ook zonder veroordeling geëxecuteerd. Na de oorlog werden Noorse verraadgevangenen en vooraanstaande NS’ers ingezet bij het uitgraven van de graven.

Vandaag is er een gedenkteken opgericht voor hen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Trandumskogen werden geëxecuteerd. Trandumskogen heeft momenteel de status van nationaal monument (Wikipedia)

Het is heel indrukwekkend om daar te wandelen. Ook heel mooi om foto’s te maken. Ik heb mijn oude hobby weer eens opgepakt maar dat valt nog niet mee. Maar al doende leert men. Dus ik ga de komende tijd nog veel oefenen.

Getagd: / / / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van koekjes.